Matej Lovše in Špela Škrajnar zmagovalca 11. Maratona Alpe Scott

Po tem, ko je Kamniški župan Marjan Šarec odštel zadnje sekunde, pastir z Velike Planine pa zapiskal v rog, se je 590 kolesarjev podalo na izziv okoli Kamniško – Savinjskih Alp. Pred njimi so bili trije alpski prelazi – Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec, kjer so morali premagati kar 2000m višinske razlike, krog pa so po 130 km znova zaključili v Kamniku.

Maraton Alpe Scott je v svoji enajsti izvedbi upravičil naziv najlepšega maratona v Sloveniji. Temu je svoje danes dodalo lepo vreme, ki je spremljajo tekmovalce prvi del poti, oblaki pa so v drugem delu poskrbeli, da temperature le niso bile previsoke. Kljub temu so se odlično obnesle »naravne okrepčevalnice« ob izvirih čiste vode, ki so bile letos novost na maratonu. Kolesarji so na njih prejeli bidone z vodo iz izvira, organizatorji pa so s to gesto želeli spomniti na pomen čiste, pitne vode pri nas.

 

Padel rekord proge

Mateju Lovšetu, zmagovalcu 11. Maratona Alpe Scott, je uspelo s časom 3:30 postaviti nov rekord proge. Kljub temu, da je bila trasa maratona v zadnjem delu spremenjena (zato o uradnem rekordu ne moremo govoriti), je bil maraton zares hiter, novi čas pa izboljšan za dobrih 6 minut. Mateju je lovoriko Maratona Alpe uspelo osvojiti drugič.  

»Od kar vozim Alpe je bil to zame najboljši maraton, tudi vremenske razmere so bile odlične. Spredaj je bil tempo res noro hiter. Od Pavličevega sedla naprej nas je bilo v skupini 6, zadnji kilometer pred vrhom Črnivca, kjer je najbolj strmo, pa mi je uspelo narediti 15sek prednosti, tako da sem sam nadaljeval do cilja«, je današnjo preizkušnjo pokomentiral Matej, ki ga že konec avgusta čaka amatersko svetovno prvenstvo v Franciji, kamor bo sedaj usmeril vsa pozornost.   

Dobro minuto za njim sta v cilj en za drugim prikolesarila Dean Bratuš (MBKsportR.si) in Matej Kimovec (KK Vaška Runda).

Črnivec, zadnji prelaz na poti, je odločal tudi med dekleti, z njim pa je najbolje opravila Špela Škrajnar (Ganesha Team), ki je s časom 4:01 postala zmagovalka maratona.  

Zame je to prva zmaga na Alpah, zato sem še toliko bolj vesela«, je nasmejano pokomentirala po prihodu v Kamnik. Špela je bila leta 2013 že zelo blizu zmagi, a ji je le-to takrat preprečil padec na spustu z zadnjega prelaza. »Danes je odločal vzpon na Črnivec, kjer kar nisem mogla verjeti, da sem prehitela Lauro«, je še dodala v cilju. Drugo uvrščena Laura Šimenc (KD Alpe SiS) je v cilj prikolesarila dve minuti za zmagovalko, tik za njo pa še tretja v ženski absolutni kategoriji Dunja Selan (TUŠ Team).

Rezultati

Foto: Domen Lisec, Blaž Cerk

 

Sorodna vsebina

Kontakti

Perovo 2b, Kamnik
Janez Jarm, 040 264 340

Naroči se na novice

top